Cateva sfaturi pentru evitarea sau alinarea durerilor de spate

Durerile de spate

Cresterea in greutate inerenta sarcinii, in special incepand cu luna a 6-a, impune coloanei vertebrale o supraincarcare care tinde sa cambreze excesiv salele si provoaca un disconfort dureros.

Durerile de spate sunt provocate si de pozitiile incorecte, adoptate adesea atunci cand abdomenul creste, iar centrul de greutate se deplaseaza inainte. Muschii tai nu mai reusesc sa corecteze automat pozitia, atunci cand ligamentele se relaxeaza.

  • Practica cu regularitate inotul; acesta are efecte excelente asupra spatelui, prevenind aparitia lumbagoului.
  • Efectueaza zilnic exercitiile de spalier descrise mai jos
  • Poarta incaltaminte comoda cu tocuri late, nici prea inalte nici prea joase. Cand mergi, lasa-ti greutatea mai mult pe calcaie decat pe degete.
  • Adopta o postura buna in anumite situatii:

Pentru a urca scarile: apleaca-te usor in fata.

Atunci cand sezi, instaleaza-te cat mai in fundul scaunului, cu spatele lipit bine de spatar sau de o perna.

Pentru a te lasa in jos, indoaie genunchii, nu apleca bustul si coboara pe verticala tinand spatele drept.

Exercitii

  • Pozitia bazinului

Lungita pe spate pe covor, sau in picioare, sprijinita de un perete, fa mici miscari ale bazinului pana simti mijlocul lipit de perete sau covor. Incearca sa gasesti pozitia corecta inainte de a incepe exercitiile.

  • Basculeaza bazinul

Este foarte important sa stii sa-ti ridici bazinul pentru a usura mijiocul de cambrarea excesiva care il deformeaza pe masura ce abdomenul ti se ingreuneaza.

  • In picioare cu spatele !a perete si picioarele usor departate,inspira, tragandu-ti abdomenul.Expira contractandu-ti muschii abdominali si fesieri pentru a impinge abdomenul inainte

Repeta de cinci ori miscarea pentru a face bazinul sa se deplaseze inainte.

  • Intinderea coloanei vertebrale
  • In picioare, cu varfurile usor departate si picioarele paralele,ridica-te pe varfuri, ridicand in acelasi timp bratele intinse, inspirand si revino incet pe toata laba piciorului, expirand si coborand.

Varianta

In picioare, cu spatele lipit de perete si mainile pe solduri, indoaie genunchii si coboara de-a lungul peretelui, pe varful picioarelor, fara a departa spatele de perete. Ridica-te prin miscarea inversa.Daca durerile de spate devin preocupante, vorbeste cu medicul. El iti va prescrie sedinte de kinetoterapie sau o centura de sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *