Sporturile contraindicate pe timpul sarcinii

Aviz sportivelor inraite: toate activitatile fizice care comporta riscul de cadere sau lovire, care brutalizeaza uterul sau provoaca o pierdere accentuata de respiratie, vor trebui suspendate din primele luni de sarcina. Daca ai cel mai mic dubiu cu privire la pericolele produse de sportul pe care il practici, cere avizul medicului. Resemneaza-te sa fii timp de cateva luni o “femeie fragila”…

In caz de cazatura grava, risti :

  • Un avort spontan in cazul caderii in primele luni de sarcina,
  • O fractura, care se sudeaza mai greu daca esti insarcinata.

Sporturile contraindicate pe timpul sarcinii :

  • Schiul si alpinismul
  • Echitatia
  • Artele martiale
  • Scufundarea submarina
  • Patinajul
  • Tenisul
  • Wind surf-ul si surful
  • Motociclism

Schiul si aipinismul

A mandoua aceste doua sporturi implica un risc marit de cadere, care interzice practicarea lor cand esti insarcinata, in schimb nimic nu te impiedica sa mergi la munte. Plimbarile lungi, oxigenante, la joasa altitudine (peste 1200 m oxigenul se rarefiaza) au aceleasi efecte ca mersul pe jos, beneficiind in plus de aerul curat. Pentru a merge in zapada, poarta apres-ski-uri cu talpa antiderapanta; lunecusul poate duce la o cadere tot atat de violenta ca si la schi. In sfarsit, nu uita sa-ti protejezi fata de soare. Aparitia mastii de sarcina va strica cu siguranta efectul de mina buna dat de bronzare.

Echitatia

Daca exista un sport interzis pe durata sarcinii, de la prima la ultima zi, acesta este echitatia. Pe de o parte zdruncinarea iti face rau tie si bebelusului aflat in uter, pe de alta, caderile sunt totdeauna violente. Multumeste-te cateva luni cu pariurile hipice…

Artele martiale

Judo, karate, aikido si alte arte martiale sunt incompatibile cu starea ta. Risti sa cazi, dezechilibrata de abdomen sau doborata de adversar, sau sa primesti
lovituri prost plasate. Daca esti o judoka sau karateka avizata, poti continua eventual practicarea acestttia un timp oarecare, dar numai usurel si cu un partener perfect constient de riscuri!e la care te expui. Cand abdomenul incepe sa se rotunjeasca, va trebui sa te tragi la vestiar.

Scufundarea sbmarina

Prefera tubul de respirat si labele buteliei de scufundare. Aparatul de respirat poate provoca perturbatii respiratorii daunatoare fatului. Dimpotriva, inotul este un sport foarte indicat. Poti inota astfel sub apa, ramanand la suprafata, fara a te scufunda!

Gheata este tare atunci cand cazi pe ea… Abtine-te cateva luni, chiar daca esti o patinatoare inraita.

Tenisul

Practicarea lui cu moderatie este permisa in primele luni. Tenisul va fi insa practicat ca un divertisment, fara grijile competitiei. Nu este cazul sa joci meciuri lungi. Cand vei simti o anumita greutate a miscarilor sau riscul de a te dezechilibra, multumeste-te sa-i privesti pe altii jucand, instalata intr-un loc ferit de mingile ratacite.

Wind surf-ul si surful

Daca esti experta intr-unul din aceste sporturi, multumeste-te sa iesi pe apa atunci cand nici vantul nu este prea puternic, nici marea prea rece. Amatoarele de sporturi cu vele vor prefera inotul sau hidrobicicleta, activitati nautice recomandate.

Motociclism

Orice mijloc de transport motorizat pe doua roti este interzis pe timpul sarcinii. Zdruncinaturile mari, pierderile de echilibru, cazaturile si in special accidentele de circulatie sunt periculoase si pentru tine si pentru copilul tau. La fel, daca nasti prin cezariana, iti va fi interzisa motocicleta in luna urmatoare operatiei, pentru a se asigura o cicatrizare completa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *