Uleiul de cocos si folosirea in alimentatie

Uleiul de cocos si folosirea in alimentatie

In ultimii ani, uleiul de cocos este vazut ca un potențial „miracol”.

Unele articole media și specialiști in sanatate asigura ca aceasta grasime este capabila sa ofere beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea greutații, scaderea colesterolului, prevenirea bolilor cardiovasculare și efectul antiinflamator, printre altele.

Aceste afirmații sunt utilizate pentru a comercializa produsul și pentru a spori vanzarile sale de catre companiile producatoare de ulei de nuca de cocos.

Cu toate acestea, agențiile de reglementare guvernamentale din multe țari sunt inca sceptice cu privire la beneficiile obținute prin consumul de ulei de nuca de cocos datorita conținutului ridicat de acizi grași saturate.

S-a constatat ca metabolismul acidului lauric, principalul acid gras din uleiul de nuca de cocos ramane neclar.

Multe studii au raportat ca produsul nu a fost eficient in pierderea in greutate. De asemenea, s-a raportat ca consumul de ulei de cocos a crescut colesterolul lipoproteic cu densitate scazuta, crescand astfel riscul de boli cardiovasculare. In general, studiile prezinta rezultate conflictuale și nu exista studii clinice pe termen lung bazate pe om.

Prin urmare, ca grasime saturata, uleiul de nuca de cocos trebuie consumat cu moderație, iar afirmațiile privind sanatatea ar trebui folosite cu moderatie, odata ce nu au fost dovedite pana acum științific. in consecința, poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Literatura privind beneficiile pentru sanatate promovate de uleiul de cocos nu este inca concludenta.

Unele studii despre impactul uleiului de cocos asupra sanatații, in special in ceea ce privește pierderea in greutate, au putut obține rezultate pozitive; cu toate acestea, dietele subiecților au fost modificate in timpul experimentelor, crescand nivelul de fibre și proteine ​​și reducand ingestia de carbohidrați.

Prin urmare, nu este posibila izolarea uleiului de cocos ca factor unic din spatele sațietații crescute. In plus, unele dintre aceste studii nu au evaluat profilul lipidic al subiecților o perioada indelungata de timp.

Fara acest tip de analiza, nu este posibila evaluarea incidenței unor condiții specifice, cum ar fi cresterea normala in greutate.

Studiile sunt rare și nu au o viziune holistica despre dieta.

Prin urmare, efectul uleiului de cocos asupra sanatații este inca neclar și o mare parte din dovezi este contradictorie.

De asemenea, absorbția și metabolismul produsului nu au fost inca elucidate complet.

Singura informație solida disponibila este aceea ca, printre toate sursele naturale de grasime, uleiul de cocos este cea care prezinta cea mai mare cantitate de acizi grași saturați.

Pana cand noile cercetari nu pot clarifica afirmațiile de sanatate asociate cu aceasta grasime, uleiul de cocos nu ar trebui consumat peste limita stabilita de agențiile de reglementare pentru aportul saturat de grasimi.

In plus, acest produs nu trebuie utilizat pentru prajire, odata ce prezinta un punct scazut de ardere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *