Cand si cum schimbi traiectoria profesionala?

Punct si de la capat. Pentru multi dintre noi este o decizie dificila, daca nu chiar imposibila. Asta pentru ca, sa renunti la un job, sa schimbi radical domeniul de activitate si sa pornesti intr-o noua directie genereaza temeri, poti cadea prada prejudecatilor si necesita un efort consistent. Totusi, mai ales pentru cei care inceput sa lucreze de la varste fragede, de pe bancile facultatii sau chiar din timpul liceului, pe langa experienta profesionala (care este un castig), apar oboseala si rutina. Tocmai de aceea, reconversia profesionala este o solutie care te scoate din zona de confort, te provoaca si iti readuce entuziasmul unui nou inceput. Insa, asa cum precizam, decizia implica mai multe elemente pe care trebuie sa le iei in calcul.

Cand stii ca este momentul sa faci o reconversie profesionala?                

Un prim raspuns ar fi: cand simti ca ai nevoie de o experienta profesionala diferita, de o noua motivatie, oricand este momentul sa o iei de la capat, daca nu mai esti multumit(a) de stadiul actual al evolutiei tale.

Analizeaza situatia cu atentie. Nu-ti place jobul actual sau nu rezonezi cu mediul de lucru? Nu te mai atrage domeniul de activitate sau simti ca nu poti evolua la locul de munca din prezent? Exista perspective de a evolua profesional in sectorul in care activezi sau a intervenit deja plafonarea?

Sunt intrebari importante pentru ca decizia reconversiei profesionale trebuie sa fie luata in cunostinta de cauza. De exemplu: daca nu te simti confortabil cu postul pe care il ocupi, nu inseamna ca trebuie sa renunti la profesie, ci doar sa schimbi departamentul /compania.

Cum schimbi traiectoria profesionala?

Ai de parcurs cativa pasi importanti. In primul rand, inainte sa renunti la profesia din prezent si sa pornesti pe drumul schimbarii, trebuie sa intelegi cu adevarat ce vrei.

  1. Analizeaza-ti situatia actuala

Este foarte important sa stii ce iti place si ce nu iti place la tine, din punct de vedere profesional. Sa proiectezi directii, sa iti propui obiective. Vrei un job cu mai multa activitate de teren? Ti-ar dori o profesie in care sa ai mai multa conexiune cu oamenii? Esti o fire mai degraba emotionala sau pragmatica? Incearca sa vezi si ce te-a motivat pana acum, cand s-a produs ruptura de profesia actuala.

  1. Stabileste domeniul care ti s-ar potrivi

Nu e de ajuns sa renunti si sa inveti ceva nou. S-ar putea sa te atraga la inceput si ulterior sa descoperi ca nu esti bun in pozitia aleasa, ca nu te multumeste, ca iti genereaza stres si anxietate. Daca ai ales un domeniu pentru ca iti asigura castiguri financiare mai mari, nu inseamna ca iti va fi neaparat mai bine. Gandeste-te si la ce pui in joc! Alegi o cariera care te provoaca, stabilitate financiara, dar poate renunti la timpul liber, esti nevoit(a) sa faci compromisuri. Daca tot faci o schimbare, asigura-te ca este cea potrivita! Este important sa-ti cunosti abilitatile, competentele, anduranta. Poti sa consulti un specialist sau poti sa faci mici analize (cum este analiza SWOT) care sa te ajute sa iei decizia corecta.

  1. Identifica beneficiile pe care vrei sa ti le ofere reorientarea in cariera

Poate iti doresti un salariu mai bun, sau mai mult timp liber pentru a-l petrece cu familia si prietenii. Se intampla ca unii dintre noi sa vrea schimbari radicale si fie pregatiti sa le faca fata, in timp ce altii sa nu aiba curajul necesar si rezistenta la schimbare sa-si spuna cuvantul. Un alt beneficiu la care te poti gandi este posibilitatea de a calatori mai mult, de a cunoaste oameni noi, de a crea legaturi. Daca ai avut un job care a presupus doar munca la birou, un domeniu mai dinamic te poate atrage. Ia in calcul faptul ca beneficiile extra inseamna responsabilitati suplimentare.

  1. Ia pulsul domeniului in care iti doresti sa lucrezi

Este un element deosebit de important din acest puzzle. Discuta cu cei care lucreaza deja in domeniul in care tu visezi sa activezi profesional! Din exterior, lucrurile se vad diferit. Fiecare profesie are avantajele si dezavantajele ei. Afla cat mai multe despre domeniu, cum arata o zi de munca a unui angajat din sectorul respectiv, ce sanse de promovare ai, cat de dificile sunt sarcinile, care sunt salariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *