Cum conducem pe zapada: sfaturi utile

Nu exista nici o indoiala ca furtunile intense pe care le experimentam fac parte din schimbarile climatice care au loc pe planeta noastra. Multi sustin ca este din cauza noastra, dar daca aceasta este cauza, trebuie sa ne pregatim sa ii facem fata.

Conducand pe zapada poate fi foarte periculos, asa ca va oferim aceste sfaturi pentru a face experienta cat mai sigura posibil.

Curatati masina de zapada si gheata – Curatati ferestrele si eliminati zapada din intreaga masina cu o perie, chiar si de pe plafon. Nu este doar o chestiune de curtoazie, deoarece, in unele state, legea o cere. Vizibilitatea este esentiala, iar bucatile de zapada si gheata care cad reprezinta un pericol. Luati-i in considerare si pe cei care conduc in spatele vostru.

Accelerati incet – Cand incepeti sa conduceti pe drumuri alunecoase, accelerati incet pentru a preveni deraparea rotilor. Unele masini au controlul tractiunii sau au un mod de iarna care va poate ajuta. Daca aveti transmisie automata care va permite sa porniti a doua treapta de viteza, alegeti aceasta optiune pentru o tractiune mai buna.

Conduceti incet si cu calm – Incetiniti pentru a reduce sansele de derapare. Evitati orice manevre bruste cu volanul, acceleratia sau frana. Cand decelerati, folositi vitezele mai mici, astfel incat motorul sa reduca viteza masinii.

Lasati spatiul de franare – Daca drumul este uscat, lasa o distanta de franare de 2 pana la 3 secunde intre masina dvs. si cea din fata. Daca exista gheata, distanta creste pana la 4 secunde sau mai mult, in functie de drum.

Nu franati brusc – Aproape toate automobilele moderne au ABS (sistem anti-blocare), dar, daca nu sunteti sigur, verificati manualul de utilizare sau mecanicul. In conditiile in care exista multa gheata, chiar si ABS-ul poate fi insuficient si nu puteti face nimic pana nu va recuperati tractiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *